4. Pomáha predchádzať nedostatku železa

Železo je dôležitá živina, ktorá má v tele rôzne významné funkcie. Je nevyhnutné na tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka do celého tela.

Doplnky vitamínu C môžu pomôcť zlepšiť vstrebávanie železa z potravy. Vitamín C pomáha pri premene železa, ktoré sa zle vstrebáva, ako sú napríklad zdroje železa z rastlín, na formu, ktorá sa ľahšie vstrebáva.

To je obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí sú prívržencmi bezmäsitej stravy, pretože mäso je hlavným zdrojom železa.

Samotná konzumácia 100 mg vitamínu C môže v skutočnosti zlepšiť absorpciu železa o 67%.

Vďaka tomu môže vitamín C pomôcť znížiť riziko anémie u ľudí náchylných na nedostatok železa.

Ak máte nízku hladinu železa, môže vám konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na vitamín C alebo užívanie doplnku vitamínu C pomôcť zlepšiť hladinu železa v krvi.

Vitamín C môže zlepšiť absorpciu železa, ktoré sa zle vstrebáva, napríklad železa z bezmäsitých zdrojov. Môže tiež znížiť riziko nedostatku železa.

 

5. Posiľňuje imunitu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia užívajú doplnky vitamínu C, je posilnenie imunity.

Po prvé, vitamín C pomáha podporovať produkciu bielych krviniek známych ako lymfocyty a fagocyty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciou.

Po druhé, vitamín C pomáha týmto bielym krvinkám efektívnejšie fungovať a zároveň ich chráni pred poškodením potenciálne škodlivými molekulami, ako sú napríklad voľné radikály.

Po tretie, vitamín C je nevyhnutnou súčasťou obranného systému pokožky. Aktívne sa transportuje do pokožky, kde môže pôsobiť ako antioxidant a posilňovať bariéry pokožky.

Štúdie tiež preukázali, že užívanie vitamínu C môže skrátiť čas hojenia rán.

Nízka hladina vitamínu C navyše súvisí so zlými zdravotnými výsledkami.

Napríklad ľudia, ktorí majú zápal pľúc, majú zvyčajne nižšiu hladinu vitamínu C a bolo preukázané, že doplnky vitamínu C skracujú čas na zotavenie.

Vitamín C môže zvýšiť imunitu tým, že pomáha efektívnejšiemu fungovaniu bielych krviniek, posilňuje obranný systém pokožky a pomáha rýchlejšie hojiť rany.

 

6. Chráni vašu pamäť 

Demencia je syndróm (skupina navzájom súvisiacich príznakov) často spojený s postupným oslabovaním rozumových schopností. Demencia môže postihnúť kohokoľvek, ale riziko sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom, a to najmä u osôb nad 65 rokov.

Postihuje viac ako 35 miliónov ľudí na celom svete a zvyčajne sa vyskytuje u starších ľudí.

Štúdie naznačujú, že oxidačný stres a zápaly v blízkosti mozgu, chrbtice a nervov (všeobecne známe ako centrálny nervový systém) môžu zvýšiť riziko demencie.

Vitamín C je silný antioxidant. Nízke hladiny tohto vitamínu súvisia so zníženou schopnosťou myslieť a pamätať si.

Niekoľko štúdií navyše preukázalo, že ľudia s demenciou môžu mať nižšie hladiny vitamínu C v krvi.

Ďalej sa ukázalo, že vysoký príjem vitamínu C z potravy alebo doplnkov má ochranný účinok na myslenie a pamäť, keď starneme.

Doplnky vitamínu C môžu pomôcť proti stavom, ako je demencia, ak nemáte dostatok vitamínu C vo vašej strave.

Nízke hladiny vitamínu C súvisia so zvýšeným rizikom porúch pamäti a myslenia, ako je demencia, zatiaľ čo vysoký príjem vitamínu C z potravín a doplnkov má ochranný účinok.

 

Na rozdiel od väčšiny zvierat ľudské telo nedokáže vytvoriť ani uložiť ani jeden miligram vitamínu C. Musíme ich dodávať spolu so stravou, nakoľko vo významnej miere prispievajú k normálnemu fungovaniu organizmu. 
 

Celkovo sú doplnky stravy s vitamínom C skvelým a jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť príjem vitamínu C, a preto by sme mu mali venovať zvýšenú pozornosť v čase pandémie koronavírusu.

U nás si ho môžete objednať v kapsulovej alebo tekutej forme. 

usetrite postovne

doprava 30

ty si naturalne

Pridajte sa k naším odberateľom a buďte medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich novinkách, akciách a exkluzívnych ponukách.

Rešpektujeme vaše súkromie. Prihlásením na odber súhlasíte s podmienkami pre ochranu osobných údajov