Vitamín C je základný vitamín, čo znamená, že si ho vaše telo nedokáže vyrobiť.

Napriek tomu má veľký význam pre naše zdravie.

Je rozpustný vo vode a nachádza sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, vrátane pomarančov, jahôd, kivi, papriky, brokolice, kelu a špenátu.
Odporúčaný denný príjem vitamínu C je 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov (1).

Aj keď sa bežne odporúča, aby ste svoj príjem vitamínu C prijímali z potravín, mnoho ľudí ho dopĺňa doplnkami stravy.

Tu je 6 vedecky dokázaných výhod užívania doplnku vitamínu C:

 

1. Môže znížiť riziko chronických chorôb.

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý môže posilniť prirodzenú obranyschopnosť tela.
Antioxidanty sú molekuly, ktoré posilňujú imunitný systém. Robia to tak, že chránia bunky pred škodlivými molekulami nazývanými voľné radikály.

Keď sa voľné radikály hromadia, môžu podporovať stav známy ako oxidačný stres, ktorý je spájaný s mnohými chronickými chorobami.
Štúdie ukazujú, že konzumácia väčšieho množstva vitamínu C môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi až o 30%. Pomáha to prirodzenej obranyschopnosti tela v boji proti zápalom.

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi. To môže pomôcť znížiť riziko chronických chorôb, ako sú srdcové choroby, vrátane vysokej hladiny cholesterolu.

 

2. Môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak vás vystavuje riziku srdcovo-cievnych chorôb, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí na celom svete.

Štúdie preukázali, že vitamín C môže pomôcť znížiť krvný tlak u tých, ktorí majú vysoký krvný tlak.

Zistilo sa, že doplnky vitamínu C ich konzumáciou znižujú krvný tlak u zdravých dospelých aj u ľudí s vysokým krvným tlakom a ochorením srdca.

 

3. Môže znižovať hladinu kyseliny močovej v krvi a predchádzať ochoreniu dny.

Dna je typ artritídy,  je to neuveriteľne bolestivý druh ochorenia a zahŕňa zápal kĺbov. Ľudia s dnou pociťujú opuch a náhle, silné záchvaty bolesti.

Príznaky dny sa objavia, keď je v krvi príliš veľa kyseliny močovej. Kyselina močová je odpadový produkt produkovaný organizmom a pri vysokých hladinách môže kryštalizovať a ukladať sa v kĺboch.

Je zaujímavé, že niekoľko štúdií preukázalo, že vitamín C môže pomôcť znížiť hladinu kyseliny močovej v krvi a v dôsledku toho chrániť pred bolesťami dny.

Napríklad štúdia zahŕňajúca 1 387 mužov zistila, že tí, ktorí konzumovali viac vitamínu C, mali výrazne nižšie hladiny kyseliny močovej v krvi ako tí, ktorí ho konzumovali najmenej.

Ďalšia štúdia sledovala 46 994 zdravých mužov počas 20 rokov, aby zistili, či je príjem vitamínu C spojený so vznikom ochorenia dny. Zistilo sa, že ľudia, ktorí užívali doplnok vitamínu C, mali až o 44% nižšie riziko dny.

Potraviny a doplnky bohaté na vitamín C súviseli so zníženou hladinou kyseliny močovej v krvi a nižším rizikom výskytu dny.

usetrite postovne

doprava 30

ty si naturalne

Pridajte sa k naším odberateľom a buďte medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich novinkách, akciách a exkluzívnych ponukách.

Rešpektujeme vaše súkromie. Prihlásením na odber súhlasíte s podmienkami pre ochranu osobných údajov